marți, 14 august 2007

Accidente

Mda, este plin. Cum vine vara, incep accidentele. Alea de motociclete si scutere, la ele ne referim.

Din cata experienta am adunat eu pana acum, in general este valida zicala cu "daca mergea mai incet, scapa cu viata". Si totusi, nu este asa. Acu vreun an, in fata unui baiat pe cioper iese o femeie batrana. Surda si oarba. Viteza mica, frana brusca, cioper.... baiatul n-avea casca legata, e ca si cum n-ar fi avut. Femeia moare, baiatul inca se recupereaza. Pe dn1 o fata cade cu cioperul pentru ca se sperie de un tir. A franat ca disperata - desi nu era cazul - si a cazut. Pe Kiseleff moare un baiat pe drept, se dezechilibreaza si loveste un pom. Altii au trecut cu 250+ pe-acolo si nu au avut probleme. Multi de tot, au cazut pentru ca au bruscat franele. Altii din point fixation. Pe altii i-a luat altcineva pe capota. In aproape ORICE caz, prin locul respectiv, cu cateva ore/zile/saptamani a trecut cineva cu o viteza MAI MARE.

Deci nu e doar viteza, e si experienta, cunostintele, cazul particular al ACELEI treceri prin ACEL loc al ACELEI persoane cu ACEA motoreta si ACEL anturaj. TOTI SUNT VINOVATI, pentru ca cea mai mica schimbare de atitudine/cunostinte/turatie/privire putea evita "groaznicul". Si tu, ATOTCUNOSCATORULE retine ca fiecare manevra pe care o faci este unica. Si desi experienta te ajuta, soarta, destinul sau cum vrei sa numesti cursul evenimentelor, poate fi plin de chef de glume MACABRE... Dar sa o luam analitic:



Sentimentele care te incearca atunci cand citesti ca un motociclist a sfarsit matzit intre niste fiare, sau stalcit de-un stalp sunt contrare. Uite o lista:



Compasiune. Evident, este unul de-al tau. Puteai fi tu in locul lui? Ce cacat mai puteai sa faci cand STII ca ai VITEZA, motorul este PESTE TINE, aluneci pe asfalt, din metale ies scantei... si VEZI ca VINE STALPUL SPRE TINE? Scapai tu? neah, romanul este caracterizat prin procesul cognitiv "mie nu mi se poate intampla". Il compatimesti pe saracul care a murit, familia lui indoliata care va trebui sa plateasca inca 3 ani la leasing... Nu, tu nu mergi riscant. Tu mergi safe, tu STII ce faci. Tu nu te pui in situatii nasoale.



Matematica. Deci s-a mai dus unul. Din astia de anu asta au murit vreo 20. Daca nu mai bine. Asa in ritmul asta, in 3-4 ani o sa avem multi motociclisti foarte buni. Selectie naturala!



Inteligentu'. Cum e cu inteligentul... Imaginati-va ca in urma unui accident unul moare. Si pe forum, se discuta intre 3-4 RIP-uri. Care sunt cauzele? unu: viteza, altu: roata, altu: casca etc... Vine pe final unul "da presiunea in roti o verificati?".... Asta e inteligentu' Adica sa stau cu manometrul pe roata... Buna idee. La noi insa, se pune problema ca oamenii nu gasesc placute de frana de cumparat, sau nu au bani sa-si ia casca, daramite manometru? Mor ca mustele fara geaca de piele pe ei ca nu au bani sa-si ia, si isi umplu chilotii de sange pentru ca merg in pantaloni scurti. Un MANOMETRU costa BANI si nu DA BINE LA TERASA!!! SI in final, multi, din teribilism, altii din pura prostie, isi seteaza cretinoid 3atm in roti, ca au auzit ei ca asa e la "curse".



Conducatorul. Astia sunt aia care forteaza concluziile. Ei sunt un fel de mieji. N-au 5000km intr-o singura plimbare. au 500.000 facuti din 50000 de servici-acasa. Cunosc fiecare piatra din caldaram. Li se rastoarna universul cand un necajit incult de la REBU da cu apa pe piatra cubica. E periculos sa mergi pe carosabil ud, iar urarea lor preferata este "asfalt uscat". E de cacat. "Cel mai fain miros e de pamant incins proaspat udat" zicea cineva odata, si-i dau dreptate. Duce-va-ti frate in desert ca acolo nu ploua. Iar, tehnic vorbind, un cauciuc decent, se comporta la fel pe ud si pe uscat (pentru nivelul la care cei in discutie ruleaza pe pietrele alea cubice). Tot ei sunt aia care au inteles prost ce inseamna principiile. O sa detaliez mai jos.



RIPII. Astia sunt niste cretinoizi. scriu RIP (rest in peace, pentru inculti) si dau send. NIMANUI nu-i pasa de RIPU vostru. Duce-va-ti la inmormantare si puneti o floare, terminati cu RIPURILE fac forumul greu de citit. Oricum peste 1 an nimeni nu va mai tine minte nimic despre topicul asta.



Frustrarea. Asta e cand cel care a murit, a fost eventual lovit de-o masina condusa de-un politist. Evident, daca eu matzesc un politist pe trecerea de pietoni, n-ajung acasa, ma inchid astia. Invers, merge. Politistii scapa basma curata, si te enervezi si faci mitinguri si .... degeaba.



Evident, foarte rar gasim un matematician pur, sau un conducator pur. Se infesteaza intre ei, combinatiile, de cele mai multe ori fiind patetice.



Ce ne ramane la sfarsit ? Ne ramane speranta ca toti cei care au citit topic-ul respectiv, si, pe cat posibil cei care au scris si au dezbatut pe acel topic, sa isi puna niste intrebari, si sa caute niste raspunsuri. Asta ar trebui facut IN MINTE nu cum multi imbecili fac, online, in topic-ul in care se anunta decesul unui motociclist. Uite aici o lista de intrebari:

a) Stii ca motociclistul a cazut din cauza de voblaj.

1) stii ce e voblajul?

2) stii cum apare? (modelul fizic, transmiterea mecanica a socurilor, descentrarea, fizica)

3) stii cum dispare?

4) cazuri particulare (amortizor de ghidon strans prea tare)

5) ce trebuie sa faci daca patesti asta?

Admitand ca le stii pe toate, iti dai seama ca sigur se poate intampla ceva pe care nici macar TU ATOTCUNOSCATORULE nu ai intampinat pana acum, si ca din cauza asta trebuie sa fii alert si precaut?(inteligent se presupune ca esti pentru ca esti pe acest site, iar perseverent esti pentru ca ai ajuns aici)



b)Stii ca motociclistul a cazut pentru ca i s-a deschis o portiera in fata.

1) te lasi de mersul printre masini?

2) mergi mai incet si incerci sa aproximezi?

3) vinzi mobra?



c)Stii ca motociclistul a cazut pentru ca franat prea tare.

1) TU stii unde e limita?

2) Incerci sa afli?

3) Ai fost la o scoala care sa-ti invete reflexele sa reactionezi stapanit?



c)Exista o banuiala ca motoreta omului nu era in perfecta stare de functionare.

1) iti cunosti motoreta destul de bine ca sa poti spune cand incepe sa dea rateuri?

2) o duci la cineva specializat sa o verifice tehnic?

3) sau te pricepi atat de bine incat sa poti da lectii celor specializati, si o verfici tu?

4) reviziile bianuale sunt facute pe bune (frane, directie, roti, ulei, geometrie?)



Lista asta poate continua. Sunt sigur insa, ca ar avea un efect mult mai puternic daca aceasta lista ar lua forma unui test. Sper insa ca macar in forma asta incipienta sa traga niste palme unor constiinte.



Revenind la principiile conducatorilor. Constat cu surprindere ca in intreaga comunitate moto (destul de fragmentata) nu prea sunt principii. Cu mici exceptii, rar gasesti pe cineva care sa mearga TOT TIMPUL cu geaca pe el, casca, tot tacamul. SI nu, nu locuim in Grecia sa ne permitem sa mergem pana la plaja cu casca pe mana. La noi in sate, daca intri la peco si intrebi ceva in engleza saraca maimuta se uita crucis. Stramosii nostri mancau mamaliga si aruncau cu pietre in Romani, pe cand Aristotel facea baie si masura volume.

Revenind la principii, cei care se vor conducatori de triburi moto, ar trebui sa aiba un fel de concretete a gandirii si a faptelor. Nimic nu se contureaza, doar pete de lumina si intuneric in tot mehlemul motociclistic. Cei care vin in spatele lor, nu stiu ce au de urmat. Vedem rar, baieti cu speed-uri in armura cap-coada. multi insa sunt in pantaloni scurti. Vedem rar in bagajul unui motociclist o salopeta de ploaie, mai des se ascund sub un foisor. Vedem multi roackari cu plete pe ciopere la bustul gol. Ce sa mai inteleaga unul de 20 de ani, care se joaca NFS, vede Matrix (cel mult), fumeaza iarba, bea Stufstock si are "combinatii" ?



Destule intrebari pentru azi...

miercuri, 1 august 2007

europa 2007

NEWS:
am facut o harta a traseului pe google maps:
aici o puteti vedea
aici puteti downloada pentru vizualizare in google-earth

"concediul" de anul asta l-am petrecut "in sa".
Am umblat haihui prin europa.
Programul dupa cum urmeaza:
Bucuresti Arad
Un drum dragut, fara prea multe gropi, dar cam aglomerat (mai ales pe ultima parte). cam 550km o zi intreaga.
Arad - ungaria- Pressbaum (austria)
Am traversat ungaria, un chin, o imensa campie fara nimic interesant, o autostrada fierbinte.
Pressbaum - Radstadt (austria)
Peisajul a inceput sa fie interesant, mancarea deosbita. Soseaua a devenit ceva deosebit.
Radstadt - Arabba (italia)
Outstanding
Arabba - Nomaglio (italia)
Nomaglio este un sat in alpii dintre italia-franta si elvetia. Ceva foarte dragut.
Nomaglio - undeva franta
Nici nu mai stiu. Drumurile prin franta au fost deosebit de misto, nu chiar de calitatea celor din austria, dar peisaje misto.
undeva franta - marsilia
In marsilia am facut o baie si asta era cat pe ce sa ne coste, ca era sa pierdem feribotul.
bastia-cortez-bonifacio-olbia (corsica & sardinia)
Corsica e spectacol, pacat ca nu am avut vreo luna sa o exploram.
civittavechia - roma
o dimineata linistita in Roma, insa ca si in cazul Parisului, ne asteptam la mai mult.
roma - roma
Muzeul vatican, san piedro, papi in cutii de sticla, sfinti, treburi serioase.
roma - bari
Cea mai incinsa atmosfera. iadul pe pamant, cred ca era ca-n sahara. Am trecut si printr-un incendiu. Seara pe feribotul ventouris ferries, o gluma in comparatie cu cele pe care le-am folosit pana acum. Mic dar si-a facut treaba.
igoumenitsa -serres
Dupa sfaturile unui grec-motociclist (Honda dominator) am apucat-o pe un drum prin munti. Omul nu intelesese ca eu vroiam sa ajung in aceesi zi in Salonic, motiv pentru care am mers vreo 200 km in plus. Drumul foarte frumos dar am ajuns rupti in Serres seara.
serres -kavala -serres
Prima zi in grecia fara km de parcurs, am bagat baie si relaxare.
serres

serres-bucuresti

luni, 2 iulie 2007

Doi ochi mari si negri, poti sa-i mananci ?

Am "sarbatorit" miezu' verii printr-o plimbarica. S-a vrut ea sa fie mai matinala, dar nu s-a putut. De data asta insa n-am mai asteptat pe vesnicul intarziat chisbak ci am trecut direct la actiune. Dupa ce-am bagat o cafea la OMV Baneasa.
9:40
Plecarea OMV Baneasa
DN1, n-are rost sa va povestesc, oricum mai aerisit dimineata.
10:53 km 65
Prima pauza la Rompetrol, intersectia centurii Ploiesti cu drumul catre Cheia-Brasov DN1A. Superba vremea, cu putina amenintare de ploaie de la Cheia spre Brasov, si soare de la Babarunca.
12:58 km 171
Pauza la un lukoil in Brasov la intrare.
14:23 km 193
Am fost la Rasnov la "Festival Ecvestru". Cai de tractiune.
Saracele animale (care nu pareau deloc sarace) trageau niste busteni suiti in niste sanii. Direct pe un teren de fotbal cu iarba. Niste exemplare (cai) foarte misto. Cei care au venit la acest festival in aer liber erau majoritatea localnici. Aici ne-a ajuns din urma si chisbak. Am mancat repede un mic si am taiat-o pe spre Bran-Rucar pe DN73.


15:24 Pensiune la vreo 7-9km de Rucar pe stanga. 230km so far.
Tragem pe stanga sa mancam. Viteza medie, (inclusiv statul la festivalul ecvestru) 43kmh. In spatele casei (874m altitudine) au o gramada de animale (caprioare inclusiv) pe care le si poti manca. Daca te lasa inima. Pe crudul chisbak l-a lasat, imbecilul a mancat direct pastrama de caprioara. Io baiat mai de viata, o ciorba si o friptura. Bai nu puteai sa mananci caprioara cand vedeai caprioarele alea cu ochii mari si negri cum se uita la tine. Oricum mancarea foarte buna. Si ieftin. Vreo 80 lei toti 3. Ciorbe, fripturi, sucuri, cafele. CIca la cazare e ieftineala iar, vreo 70 lei CAMERA de 2 paturi. "da ne intelegem noi". Dragut. De retinut, pentru un weekend e perfect.

La plecare (16:40), se constata pana la vehiculul chisbakian, sub forma de cui-in-roata. Norocul nostru, 7-8 km mai incolo era o vulcanizare. Oamenii super-serviabili, repara pana fara sa dea jos roata. 3 minute si 5 lei. chisbak se grabea la concert, zice ca o ia inainte. Eu cu fata pe lejer, dam bataie in continuare. Dupa cativa km de la Rucar, dupa Dumbraveni parca, si pana la monumentul cu eroii dinainte de Campulung, drumul este superb, o coasta-in-urcare asfalt superb, numai bun de alergat putin. Drept urmare m-am intors pana in Dumbraveni (parca) si m-am mai dat odata. De la Campulung pana la Targoviste drum superb ca priveliste, dar rupt DJ 72A. Nu asa rau ca pe transfagarasan, dar destul de rupt. Gropi si balegi in mare parte, doar putin nisip.
In Targoviste, am luat-o intai pe centura. Am luat cea mai mare groapa, ma mir ca nu s-a strambat vreo janta. Ne-am intors iar din drum si-am bagat prin centrul Targoviste. Nimic interesant.

Pana acasa, drumul a fost destul de liber DN71 si dupa aia DN7b, se pare ca intrarea in Bucuresti dinspre Tartasesti va fi una misto, cu tot felul de sensuri giratorii ne-presemnalizate. Or fi ele pentru "reglarea traficului" si isi fac bine treaba, doar ca daca vii cu viteza...
Podul constanta, in continuare ca intr-o tara in curs de dezvoltare. masini parcate aiurea, sine de tramvai pe mijlocul strazii, mizerie, caldura.
La 8:02 seara, dupa 413km am ajuns acasica.



Acum, dupa ce ma uit mai bine, si eu aveam ochii mari cand am ajuns acasa, intocmai precum caprioarele din tarcul de la Bran.

miercuri, 27 iunie 2007

Intretinere 34588km

Alalta-ieri seara am intins lantul. Mai erau 3 liniute. A ramas doar una.
Daca tot eram pe acolo, am verificat si uleiul. Nu mai completasem de la revizia de 30000km facuta pe la vreo 33000km. Era domnul ulei SUB linia de minim. Sunasi, si intrebasi. La revizie n-au mai bagat Shell (care, apropo nici nu se prea mai gaseste pe la noi, ca nu prea mai exista shell). Aveam Shell Advance Ultra 4. Acum am Motul 7100. 10w40, 100% sitetic. E rosiatic.
Ce ma ingrijoreaza e ca de la vreo 33000 la 34588 cat avea aseara, adica 1588km a mancat cam 390ml ulei. E drept ca am pus pana peste semnul de maxim, asa, ca sa fie. Inseamna ca pana la revizia de 40000km o sa mai haleasca inca doi litri si jumate, ar trebui sa-mi fac provizii, nu ?

Tot alaltaieri am sunat la noul importator, dupa lant. O sa trebuiasca schimbat cat de curand. Au niste piese dar nu stiu exact daca sunt la SIBIU sau in Ungaria. Ieri m-au sunat dar nu puteam raspunde ca eram pe moto. Oricum nu au sunat intr-o ora cum au spus. Iar mi-am adus aminte ce neparolisti sunt. Azi am sunat eu, si am aflat ca o sa vina cu piesele din Italia. Adica, cum s-ar spune, kit de lant. Pinion coroana si lant. Cat efort! Intre timp am comandat un litru de ulei si un pinion care era pe stoc la fostul importator. Cica-l primesc maine. Nici azi n-am primit sms cu preturile cum s-au laudat.

marți, 26 iunie 2007

Ducati - revelatia - sezonul patru

Acum incepui sezonul linistit. Ducati Italia, mama ducatiurilor a decis ca nu mai lucreaza cu importatorul IMSATMARITIME. Nici cu dealerul Daytona Twins. Au ales o firma din Ungaria, cu sediul pe circuitul Panoniaring.
Intru in legatura cu o tanara, care se ocupa PR probabil. Imi spune ca o sa se deschida la SIBIU reprezentanta. Ma bucur initial. Intre timp, apar intarzieri. revizia nu se poate face in martie. Eu ma apropii de 30000km. Nici de 1 Aprilie nu prea se poate. la 1 mai aveau showroom dar se imbolnaveste mecanicul.

Intre timp o noua boala (oare a cata) imi loveste motoreta. Nu mai putea depasi 5000rpm. In nici o treapta. Ma duc la ducati-bucuresti. Imi curata eronat mufa de la senzorul de cric si imi comunica "este senzorul de turatie, nu avem asa ceva pe stoc". Stupefiat de contradictie, dar vesel ca pot face si eu ceva... plec. Renunt la iesirea de 1 Mai la bulgari.
In weekend, caut pe ebay, pe net, pe la constanta, fac rost, miercuri il montez pe cel nou (a costat 300 lei). Soc: nu senzorul era. Si cu asta nou facea la fel motoreta. Sun la ducati si mi se spune sa sun saptamana viitoare, ca sa fac o programare. Umplut de scarba apelez la cei din Constanta sa diagnosticheze jucaria. O trimit pe remorca si in doua zile si inca 300 lei imi rezolva problema. Era un contact prost. Le mai platesc 250 lei si imi fac si revizia de 30000km.

Oricum, dupa ce am mai cautat putin pe net, mi-am dat seama ca de fapt motoretele astea ducati, au nevoie de-un regim special de intretinere. Probabil pentru ca nu sunt fiabile, si tre spalate pe dinti des.
Revelatia a constat in faptul ca mi-am dat seama ca:
Ducati service bucuresti este o firma, interesata doar de castigat niste banuti, este in imposibilitatea de-a evolua impreuna cu piata.
IMSAT Maritime nu mai e interesat de service-ul Ducati, neavand suport de la compania-mama.
Cei noi, care importa, nu se obosesc cu Bucurestiul pentru ca oricum sunt neseriosi. cel putin pana acum nu am o certitudine asupra momentului in care ei vor putea face o revizie completa.

Concluzia este ca trebuie sa-ti faci singur intretinerea. reviziile si toate cele.
Cu putin cautat pe internet, gasesti si manuale, si scule, si toate piesele de schimb necesare.

Am citit alte bloguri ale posesorilor de ducati, si peste tot aceeasi problema. Mecanici tampiti, lenesi care nu muncesc din pasiune. Suruburi lipite in filete stricate de prostia mecanicilor.

Boala romaneasca, prinderile cu sarma, inovatii de moment, suruburi facute la strung, lipsa manualelor, secretizarea operatiunilor, deranjul pe care-l genereaza o simpla cerere de factura, nu mai zic plati cu card sau internet banking. Cheia dinamometrica e in continuare un lux. Chei electrice sau pneumatice sunt povesti frumoase. Spaga visata este telul, nu clientul multumit si plimbatul lui in siguranta. Nepotisme, carnatzarii si rezolvatul la mica intelegere specificul terminatilor care s-au trezit brusc acu 16 ani ca s-a schimbat regimul si ei raman pe dinafara. Niste mineri fara mine, niste tarani fara tractoare.

Mai bine, ma ocup singur.

Ducati - placutele ce cad din etrieri - sezonul trei

Dupa o iarna in care am facut revizia usturatoare de 20.000.000 ROL (2000 RON, sau aproximativ 650 euro) am inceput cu dreptul sezonul. Am fost la Ducati si-am facut pace cu nesimtitii, doar trebuia sa mai merg la ei sa-mi intinda lantul.
Mi s-a sugerat ca ar fi dragut sa mai trec cu cate o "atentie". Am cumparat o sticla de John Daniels. S-au bucurat. Am sperat sa nu mai vocifereze pe viitor si ma gandeam sa iau un bax sa tin in birou. Niciodata nu stii cand sa treci sa intinzi un lant, sa-ti schimbe un bec.

Aici as dori sa fac o paranteza, foarte utila cred eu. In manualul motoretei, scrie ca trebuie sa faci anumite operatiuni de mentenanta, cunoscute oricui. Verifici ulei, verifici lichid frana, etc. Scrie sa verifici lantul. Degeaba constati ca e larg, iti trebuie o cheie dinamometrica sa strangi intinzatorul si nuca rotii. 8Nm si respectiv 72Nm. Probabil cei de la Ducati nu stiau. La inceputul sezonului am schimbat si rulmentii de la roata spate, care scartaiau.

Si acum ajungem la belelile din sezonul 3:
Iau motorul de la revizie si ma duc la Bran. La intoarcere, imi SARE LANTUL. Era prea larg saracul. S-a intins deh, in cei 400km probabil. Trebuie retinut pentru necunscatori, ca atunci cand lantul sare (ca la bicicleta) se invfasoara pe roata din spate pe care o blocheaza. Adaugati ca asta se petrece pe o ploaie torentiala intre Sinaia si Comarnic, in timp ce depaseam un TIR. Si aveam si pasager.
Ajung nervos (din nou) sa acuz service-ul Ducati de incompetenta. Cum sa lasi o motoreta sa plece cu lantul slab din service ? Mi se explica: "nu e treaba noastra sa verificam lantul, nu tine de garantie". Bine.

Mai fac cateva plimbari, constat ca a crescut consumul undeva la vreo 3-400 ml de ulei la 1000km. Comunic la service. Mi se spune "este normal, altele mananca si 1l la 1000km". Pe de alta parte nu mai tacanea nimic. Puteam spune ca ma simt mai bine.

Pe 15 iunie imi gasesc motoreta in parcarea din fata blocului fara TOBE.
Link motociclism.ro
Politie, amprente, recompensa. Apare cineva care a vazut ceva. Indetifica hotii. Nu s-a mai intamplat nimic. Am primit de la casco tobe noi, intr-un final.

Mi-au sosit tobele originale si le montez la service. De acolo plec (din service direct) spre mare. Pe A2 raman fara frana. Opresc oarecum stupefiat. CAZUSERA PLACUTELE DE FRANA PE JOS dintr-un etrier de pe fata. La fata locului vine un coleg de servici si anulam etrierul. Merg doar cu un etrier. Ulterior Ducati-service mi s-a spus ca probabil cineva vrea sa ma omoare si mi-a scos siguranta de la frane. In nici un caz n-au uitat cei de la Ducati sa puna sigurantele. Am mai platit 100 euro pe placute noi si sigurante etrier. Tot la Ducati.

Intr-un final, in septembrie, am terminat perioada de garantie si nu am mai fost nevoit sa merg la un service autorizat Ducati. Scarba mea incepea sa treaca.

Ducati - motorul calat si mecanicul stapan - sezonul doi

Vine al doilea sezon. Pentru inceput, ma asigur ca voi fi acolo cand incep iar cursurile la amkart. Dezmortirea de dupa iarna (scurta) se face numai bine la circuit. Inainte de asta merg cu un prieten CATA-M sa-si ia motoreta de la Sinaia.
Pe drum, putin dupa Ciolpani motoreta incepe sa troncane urat. Zgomot de "fier pe fier". Opresc, si primul lucru verific uleiul. Era in grafic. Zic ca o fi ceva, si mergem mai departe. Pe la Sinaia conduce CATA-M si mai incep si eu sa vad cum e cu motoreta mea.
La intoarcerea de la Sinaia merg eu frumos la Ducati sa vedem ce-o fi tzacaneala aia. Care devenea din ce in ce mai mare. Baietii se uita, asculta, si zic ca sunt supapele si ca asa trebuie sa faca motorul. Ca la 20000km o sa-mi schimbe ceva la supape ca alea sunt de vina. Plec spre circuit. N-am mai ajuns pentru ca s-a calat motorul.

pe 18 mai 2005, cum mergeam pe DN1 spre centura, si inainte de podul de peste centura, se opreste motorul, se aprinde becul rosu, si nu se mai petrece nimic. Motorul blocat. Sun la service "probabil e o siguranta, adu-o sa o vedem".
Am stat mai bine de-o ora acolo, pana a venit un prieten sa ma "tracteze" pana la Yamaha. Acolo a stat motorul pana a doua zi. Am venit cu o duba, l-am dus la Ducati.
Descarc in fata magazinului motorul, baietii deja incep sa ma acuze ca nu am pus ulei in motor si de-aia s-a calat. Sau ca s-a calat ca nu avea ulei si ca am pus ulterior ulei in el si ca o sa platesc pentru asta. Sun la importator (imsatmaritime) si de acolo imi spun ca sa las motoreta la Ducati ca se descurca baietii de acolo. M-au amenintat ca o sa vad eu ca o sa duca ei la expertiza uleiul si ca o sa se vada ca am pus ulei dupa ce s-a calat.

Umplut de scarba, am lasat motoreta acolo 2 luni. Telefoane si vizite am facut de m-am plictisit. Amenintari, am scris pe forumurile de motoretisti, am vorbit cu prietenii. Nici in fund nu i-a durut pe cei de la Ducati de toate cele. Interminabile "suna si tu saptamana viitoare". Atitudine de mecanici, stapani peste "lada de scule" si cu dorinta de a imi arata mie ca tot la mana lor ajung. S-au descurcat.
Monumentala a fost ultima replica din serialul asta:
Ma duc intr-o joi la Ducati, pe ideea ca erau la strans suruburile la final. Si intreb "aveti o problema, nu e gata motoreta". Andu imi raspunde: "ba tu ai o problema, noi nu avem nici una". Pana in momentul ala ma indoisem ca ar putea fi un pic si vina mea, ca poate trebuia sa vorbesc altfel cu mecanicii. Atunci am fost sigur. Am ajuns la concluzia ca-s niste trepadusi. Am sunat la OPC in aceeasi zi. Sper ca le-a ajuns vizita si ca se vor da pe brazda. Pe 20 iulie am primit motoreta inapoi. Nici acum nu am primit o hartie oficiala de la dealer privind motivele pentru care motorul s-a calat. Nici pozele cu cuzinetii stalciti.
Totusi din gura altor motociclisti am auzit ca cei de la Ducati (Daitona Twins mai precis, acum nici dealeri nu mai sunt) spun despre mine ca am dus motoreta fara ulei in motor.
link site motociclism.ro

o ultima interventie pe la 17-18000km s-a schimbat ambreiajul motoretei. Patina.

A mai urmat o revizie de 20000km, facuta pe timpul iernii, la care am schimbat mai totul pe ea, cam 20.000.000 ROL a costat revizia. Presupun ca au trecut ei in deviz si deranjul cu OPC. Eventual au dat o prima celui care n-a idendificat corect problema. Cum era de asteptat, cu cat esti mai incapabil, cu atat mai repede promovezi, nu ?

In bucata de an care a mai ramas pana la venirea iernii, am facut cateva superplimbari pe care o sa le tot pun peaici.

Ducati - Introducerea - Primul Sezon

L-am cumparat acum 3 ani.
De ce?
Pentru ca spre deosebire de alte magazine, la Ducati am gasit niste oameni interesati sa vanda. Aveau "marfa pe stoc". Aveau unde sa mestereasca la ea cand se va strica. Era pe stoc motoreta.
Dupa niste firme de leasing care au strambat din nas (dom'le avem 3 motoare pe leasing si oamenii au murit deja), si dupa niste nesimtiti de la TBI Leasing pe care in cele din urma i-am flituit, (scarbele m-au tinut 3 luni cu promisiuni si prostii, ca se intruneste maine consiliul, ca nu s-a intrunit dar poimaine se intruneste, etc) am ajuns la DRT leasing, unde intr-o ziulica s-a si rezolvat problema.

Am plecat fericit cu motoreta din showroom pe 2 august 2004. Motocicleta fabricata in 2003.

Ce am patit cu Ducati pana la urma, e o intreaga poveste.
Primo, am luat motoreta noua, pentru ca - ma gandeam eu - ca e mult mai posibil sa se strice pe drum una second hand. Si ce fac daca se strica? O imping pana la Bucuresti ? Nu se face. Asa ca luam una noua, cu 2 ani garantie. Si casco.

Prima stricaciune, la nici cateva zile, ramane blocat releul de la electromotor. Motocicleta incerca in continuu sa porneasca. S-a rezolvat ca am scos bornele de la baterie noaptea pe la 12. De apreciat ca mi-a raspuns tipul de la Ducati la telefon, si mi-a spus ce sa fac. A doua zi, la service cu ea, nu mai facea evident. Glumim, "singura piesa japoneza de pe motor dom'le sa vezi".

Urmatoarea fericire a venit la scurt timp, amortizorul de pe spate a inceput sa curga. Il trimitem la ducati dom'le sa dea unul nou. Norocul meu ca nu a trebuit sa stau cu motorul pe bara.

Incet incet, prietenii motociclisti, care o tineau intr-o gluma continua ma tot avertizau ca mi-am cumparat o galeata cu suruburi. Nici eu nu stiam ce galeata am cumparat pana nu a inceput sa se strice. Nici nu-mi dadeam seama care e gluma si care nu e gluma.

Ce am inteles eu de la vanzator cand am cumparat motoreta, e ca e bine sa se mai uite la ea din cand in cand. Asa ca am mai trecut pe la magazin din cand in cand, sa imi mai intinda lantul, sa se mai uite la ea.

Primul accident a sosist pe sfarsitul primului sezon. Urmarea: tobe zgariate, ghidon stramb, bloc comenzi spart, oglinda sparta, etc. Iarna am reparat motoreta, cred ca vreo 1200 euro a costat reparatia. Platita de asiguratorul taximetristului.
Pe sfarsitul sezonului ma inscriu la scoala de la amkart de "pilotaj". Foarte folositoare, iti da un boost de experienta, in conditii de risc minim. Pacat ca din cauza accidentului n-am reusit sa termin prima grupa de cursuri.

luni, 25 iunie 2007

Popourile au durut.

Bucuresti 23 Iunie 2007

La 10:21 evident, bagam benzina la ultimul petrom din drum, inainte de autostrada Bucuresti-Pitesti. Soare, cald fain, trebuia sa fim acolo pe la 8, da asa sunt unii mai intarzie ca nu se pot trezi frate de dimineata. Sau asa le place sa "nu se grabeasca". Numesc aici pe participantii la acesta aventura: Chijbac (lenesul trupei, cel-care-nu-se-trezeste-la-timp-niciodata-pentru-ca-nu-e-capabil-sa-si-impuna-ceva, pritena lui: Milana (fata-care-vorbeste-putin) si Igu (za-new-boi-in-taun). Care pare ca se poate trezi dimineata. De pe blogul lui igu am luat si orele punctelor de oprire, omul fiind pare-se destul de organizat. Adica face poze si dupa aia stii la ce ora ai fost unde. Marfa.

Pitesti 11:15

Alta alimentare la un Agip. Chisbac a descoperit ceaiu verde de la pfanner. Acu urmeaza sa aiba o noua obsesie (se pare ca aia cu Rossi 46 se cam duce naibii).
Ramnicu Valcea ,Calimanesti: n-am oprit deloc, doar la iesirea din Calimanesti spre Sibiu este o benzinarie cu vedere faina. Unde am oprit pentru o cafea (iar) si pentru o prajitura (calorii) si pentru un suc, evident pipi si curatat viziere pline de (evident muste).








14:30 Dupa iesirea din defileu se face dreapta catre Brasov pe dn1. Drumul pana la intrarea pe transfagarasan este in lucru. Ce inseamna la cei de la drumuri drum in lucru? 1km se asfalteaza, dupa care vine 1 km in care e lasat asfaltul vechi. Iar un km cu asfalt si iar, ati ghicit, asfalt vechi. La fiecare trecere, 2 trepte de urcat (vechi-nou) sau de coborat (nou-vechi). Practic 2 denivelari. Unele mai mari, unele mai mici. Atentie ca eu am dat cu tobele pe jos. (oricum nu creca ca o mai vand).




La intrarea pe transfagarasan constatam ca nu merge benzinaria. Este in renovare. Aia doi trec pe langa benzinarie si se tot duc. Ma intorc dupa ei. Ei ma vad si pleaca. I-ajung cu 300 de claxoane. "ba nu e benzina". Tzusti oprim unu cu enduroturing "ziceti va rog, e deschis, se poate trece?" da-da merge. intoarcem 15 km spre brasov, benzinim, iar inapoi. orele 15:35 in sfasit intram pe bune pe trasfagarasan.





Balea Lac,16:10: Marfa privelistea. Pastravul la gratar are 150gr nu 300. ciorba e 9,5 lei, redbull 17.5 lei. Friptura 28 lei. extremeri cu snobordu din categoria "am fost si ne-am dat".. "cum nu stiti ca la balea e zapada" ha-ha. Sa le intre betele de snobord in popou. Cum n-are bete? pai le-a intrat dom'le. Chelnerii de la Balea sunt metaforici. Unu ne ghicea ce ascultam. N-am vrut sa-i stric veselia si sa-i arat un tzantar din ciorba mea. Era buna si ce naiba, peste 2000m altitudine orice e permis. Merita sa le trimiti odata pompierii, opc, si tot tacamul. La 18:00 am plecat




Vidraru 20:25: Dupa ce-ti frig portofelul cei de la Balea Lac, te arde Administratia Nationala a Drumurilor. Te arde atat de tare incat te ustura popoul. Unul din cele mai misto drumuri din Romania, rupt, plin de nisip in curbe, un calvar moto pentru vreo 30-40 km de la Capra pana la Vidraru. Ala cu motor sport, ala cu motor mare, nu mai conteaza nimic. Drum rupt-rupt. E drept, unele gropi erau peticite. E drept ca nu au reusit sa niveleze. Popourile au durut, asta e clar. Asta e bun de titlu.





Curtea de Arges 21:15, Pitesti 22:15, drum judetean-comunist, fara gropi nemaipomenite, cu balegi, nimic fabulos. Ma tot gandeam cum mi se arata oamenii aia de pe marginea drumului. Sa fii toata viata un simplu cetatean pe marginea unui drum.



Pitesti - Bucuresti (23:20): nimic de comentat. Autostrada libera, ne-a ocolit ploaia.



In Bucuresti eu ma simteam ca dupa o bataie la fund cu caietul (umed). Ne-a cracanat drumul dar a meritat, marfa.